Görüşmelerde Karşılaşılan En Genel 50 Soru

  • December 11, 2008

 

 Görüşmenin başladığı dakika sorular başlamaktadır ve ayrıcalıklı bir aday olduğunuzu göstermek için sadece tipik soruları değil, aynı zamanda beklenmeyen soruları da cevaplamak için hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Niteliklerinize, akademik hazırlığınıza, kariyer ilgilerinize, deneyiminize ve kişiliğinizi belirleyen şeylere ilişkin sorular bekleyebilirsiniz.

1. Bana kendinizi anlatınız.

Görüşmelerde en sık sorulan soru. Aklınızda hazır bulunan kısa bir açıklamanız olmalıdır. Önceden provası yapılmış şekilde bir etki bırakmamasına dikkat ediniz. Aksi takdirde yönlendirilmediğiniz sürece, konuşmanızı iş bağlantılı maddelerle sınırlandırınız. Yaptığınız şeyler ve görüşmesini yaptığınız pozisyon ile ilgili yaptığınız işler hakkında konuşunuz. En uzaktaki madde ile başlayınız ve şimdikine geliniz.

2. Son işinizden neden ayrıldınız?

Olayları umursamayarak olumlu kalınız. Yönetim ile ilgili büyük bir soruna asla değinmeyiniz ve gözlemciler, iş arkadaşları veya kuruluş hakkında kötü konuşmayınız. Konuşursanız, kötü gözüken siz olacaksınızdır. Gülümsemenizi sürdürünüz ve özel bir şeyler yapmak için bir olanak, bir şans veya diğer ileriye dönük nedenler gibi olumlu bir nedenden dolayı ayrıldığınızı belirtiniz.

3. Bu alandaki ne çeşit deneyime sahipsiniz?

Başvurduğunuz pozisyona ilişkin özellikler hakkında konuşunuz. Belirli bir deneyiminiz yoksa, yakınlaşabildiğiniz kadar yakınlaşınız.

4. Kendinizi başarılı olarak görür müsünüz?

Her zaman evet yanıtını vermelisiniz ve nedeni kısaca açıklamalısınız. İyi bir açıklama, kendinize hedef koyduğunuzu, bazılarını başardığınızı ve diğerlerini de başarmak için doğru yolda olduğunuzu belirtmenizdir.

5. İş arkadaşları sizin için ne söylemektedir?

Bir veya iki iş arkadaşından alıntıyla hazırlıklı olunuz. Ya belirli bir açıklama ya da bir yorumlama işinize yarayacaktır.

6. Bu kuruluş hakkında neler biliyorsunuz?

Bu soru, görüşmeden önce kuruluş hakkında biraz araştırma yapmak için bir nedendir. Nerede olduklarını ve nereye doğru gittiklerini öğreniniz. Mevcut konular nelerdir ve asıl önemli kişiler kimlerdir?

7. Geçen yıl bilgilerinizi geliştirmek için neler yaptınız?

İşe ilişkin geliştirme aktivitelerini içermeye çalışınız. Geniş bir aktivite çeşitliliği olumlu bir kişisel gelişim olarak nitelendirilebilmektedir. Değinmek için hazır olan birkaç iyi aktiviteniz bulunsun.

8. Diğer işler için başvuruyor musunuz?

Dürüst olunuz, fakat bu konuda çok zaman harcamayınız. Bu iş ve bu kuruluş için neler yapabileceğiniz üzerinde odağınızı sürdürünüz. Başka herhangi bir şey oyalanmak anlamına gelmektedir.

9. Bu kuruluş için neden çalışmak istiyorsunuz?

Bu soru, biraz düşünmenize yol açabilmektedir. Cevabınız kesinlikle kuruluş hakkında yaptığınız araştırmaya dayalı olmalıdır. Bu noktada samimiyet fazlasıyla önemlidir ve kolaylıkla fark edilecektir. Uzun vadeli kariyer hedeflerinizle bağdaştırınız.

10. Bizim için çalışan başka birisini tanıyor musunuz?

Kuruluş için çalışan akrabalar üzerine ilkelerin bilincinde olunuz. Akrabaları değil, arkadaşları sormalarına rağmen, bu yanıtınızı etkileyebilmektedir.

11. Ne çeşit maaşa ihtiyacınız vardır?

Yüklü bir soru. İlk cevaplayan siz olursanız, muhtemelen kaybedeceğiniz ufak kötü bir oyun. Bu yüzden, cevap vermeyiniz. Onun yerine, “Zor bir soru.” gibisinden bir şey söyleyiniz. Bu pozisyon için aralığı söyleyebilir misiniz? Çoğu durumda, savunması düşmüş görüşmeyi yapan kimse size söyleyecektir. Söylemezse, işin ayrıntılarına göre değişebileceğini belirtiniz. Sonra, geniş bir aralık veriniz.

12. Bir takım oyuncusu musunuzdur?

Elbette bir takım oyuncususunuzdur.  Hazır örneğinizin bulunduğundan emin olunuz. Kendinizden çok genellikle takımın iyiliği için çalışmanızı gösteren özellikler sizin takım tutumunuzun iyi bir kanıtı olacaktır. Böbürlenmeyiniz, sadece gerçekçi bir ses tonunda konuşunuz. Bu, bir anahtar noktadır.

13. İşe alınırsanız, ne kadar süre bizim için çalışmayı beklerdiniz?

Özellikler burada işe yaramayacaktır. Şuna benzer bir şey yararlı olacaktır: Uzun bir süre olmasını isterdim veya her iki taraf da iyi bir iş çıkardığımı düşündüğü sürece burada çalışmak isterim gibi.

14. Hiç herhangi birisini kovmak zorunda kaldınız mı? Nasıl hissettiniz?

Bu ciddi bir konudur. Hafife almayınız ve bir şekilde insanları kovmayı seviyormuş gibi gözükmeyiniz. Aynı zamanda, yapmanız gereken şey olduğunda bunu gerçekleştireceksinizdir. Konu kuruluşa karşı zararlı bir durumu yaratan bireye geldiğinde, kuruluşu koruyacaksınızdır. Unutmayınız ki işten kovmak, işten çıkarmak veya güçteki azalmayla aynı şey değildir.

15. İşe yönelik felsefeniz nedir?

Görüşmeyi yapan bu noktada uzun veya süslü bir tez beklememektedir. İşin yapıldığı konusunda güçlü bir hisse sahip misiniz? Burada en fazla işe yarayan cevap çeşidi ‘evet’ dir. Bu cevapla kuruluşa bir yarar sağlayacağınızı, kısa ve olumlu bir biçimde gösterebilirsiniz.

16. Şu anda emekli olmak için yeteri kadar paranız olsa, emekli olur muydunuz?

Emekli olacaksanız, evet diyerek yanıtlayınız. Ancak çalışmaya ihtiyacınız olduğundan, tercih ettiğiniz iş çeşidi budur. Emekli olmayı kastetmiyorsanız, evet demeyiniz.

17. Bir pozisyonu bırakmanız hiç söylendi mi?

Söylenmediyse, hayır deyiniz. Söylendiyse, dürüst, kısa ve öz olunuz. Bahsi geçen kişiler veya kuruluş hakkında olumsuz şeyler söylemekten kaçınınız.

18. Bu kuruluşa nasıl bir kazancınızın olacağınızı açıklayınız.

Bu soru için çok istekli olmalısınız. Görüşülen pozisyon ile ilgili olduğu için en iyi noktalarınızı ön plana çıkarmak için size bir fırsat vermektedir. Bu ilişki için önceden biraz düşününüz.

19. Neden sizi işe almalıyız?

Niteliklerinizin kuruluşun ihtiyaçlarını nasıl karşıladığını belirtiniz. Bir kıyaslama yapmak için başka herhangi bir adaydan söz etmeyiniz.

20. Yaptığınız bir öneriyi anlatınız.

İyi bir tanesini aklınızda bulundurunuz. Kesin olunuz ve kabul edilmiş ve sonradan başarılı bulunmuş bir öneri kullanınız. Başvurulan iş çeşidine ilişkin bir öneri gerçek bir artıdır.

21. İş arkadaşları ile ilgili sizi neler rahatsız etmektedir?

Bu tuzak bir sorudur. Uzunca bir süre düşününüz, fakat sizi rahatsız eden herhangi bir şeyi bulmakta başarısız olunuz. İnsanlarla iyi geçindiğinizi belirten kısa bir açıklama çok iyidir.

22. En büyük gücünüz nedir?

Birçok cevap iyidir, sadece olumlu kalınız. Birkaç iyi örnek: Öncelik vermedeki beceriniz, Sorun çözme becerileriniz, Baskı altında çalışabilme beceriniz, Projeler üzerine odaklanma beceriniz, Mesleki uzmanlığınız, Liderlik becerileriniz, Olumlu tutumunuz.

23. Hayalinizdeki işi anlatınız.

Belirli bir işten uzak durunuz. Kazanamazsınız. Uğruna çekiştiğiniz işin olduğunu söylerseniz, güvenilirliği kısıtlamış olursunuz. Başka bir işin olduğunu söylerseniz, işe alındığınız takdirde bu pozisyondan hoşnutsuz olacağınız kuşkusunu yerleştirirsiniz. En iyisi aslınıza göre kalmaktır ve şu tarz bir şey söyleyiniz: Çalışmayı sevdiğim, insanları beğendiğim, katkı yapabileceğim ve çalışmak için can attığım bir iş.

24. Neden bu işte başarılı olacağınızı düşünüyorsunuz?

Birçok neden veriniz ve becerileri, deneyimi ve ilgiyi dâhil ediniz.

25. Bir işte neler ararsınız?

23 numaralı cevaba bakınız.

26. Nasıl birisiyle birlikte çalışmayı reddederdiniz?

Bayağı olmayınız. Uzlaşmanızı sağlayabilmek kuruluşa sadakatsizlik, şiddet veya kural ihlaline mal olabilmektedir. Ufak itirazlar sizi mızmızcı olarak etiketleyecektir.

27. Hangisi sizin için daha önemlidir: para mı yoksa iş mi?

Para her zaman önemlidir, ancak iş en önemli olanıdır. Daha iyi bir cevap yoktur.

28. Önceki gözlemciniz en güçlü noktanızın ne olduğunu söylerdi?

Birçok iyi olasılık bulunmaktadır:  Bağlılık, Enerji, Olumlu tavır, Liderlik, Takım oyuncusu, Uzmanlık, Girişkenlik, Sabır, Çalışkanlık, Yaratıcılık, Sorun çözücü.

29. Bir gözlemciyle yaşadığınız bir sorunu anlatınız.

Hepsinin en büyük tuzağı. Bu, patronunuz hakkında kötü konuşup konuşmayacağınızın bir testidir. Tuzağa düşerseniz ve bir önceki patronunuzla yaşadığınız bir sorunu anlatırsanız, tam orada görüşmenin altında kendi çukurunuzu kazabilirsiniz. Olumlu kalınız ve bir gözlemciyle yaşanan herhangi bir sorun konusunda zayıf bir hafıza geliştiriniz.

30. Bir iş hakkında sizi ne hayal kırıklığına uğrattı?

Bayağı veya olumsuz olmayınız. Güvenli alanlar azdır ama şunları içerebilmektedir: Zorlamanın yeterli olmaması. İşinize bir küçültmede son verildi. Şirket, size daha fazla sorumluluk verecek olan bir sözleşmeyi göze alamadı.

31. Baskı altında çalışabilme becerinizi anlatınız.

Belirli baskılar altında geliştiğinizi söyleyebilirsiniz. Başvurulan işe ilişkin bir örnek veriniz.

32. Becerileriniz bu iş ile mi yoksa diğer bir iş ile mi daha yakından uyuşmaktadır?

Muhtemelen bu işle. Başka bir işi bu işten daha fazla istediğinizi uyandıracak bir kuşkuyu ateşlemeyiniz.

33. İşte elinizden gelenin en iyisini yapmanız için sizi ne motive etmektedir?

Bu, sadece sizin söyleyebileceğiniz kişisel bir özelliktir, ama şunlar iyi örnektir: Meydan okuma, Başarı, Tanınma.

34. Fazla mesai yaparak çalışmak ister misiniz? Geceleri? Hafta sonları?

Bu size kalmıştır. Tamamıyla dürüst olunuz.

35. Bu işte başarılı olduğunuzu nasıl bilirdiniz?

Birçok yöntem iyi ölçüdür: Kendiniz için yüksek standartlar koyar ve bunları karşılarsınız. Sonuçlarınız bir başarıdır. Patronunuz size başarılı olduğunuzu söylemektedir.

36. Gerektiğinde, taşınmak için istekli olur musunuz?

Olabilme ihtimalini düşünüyorsanız, görüşmeden önce ailenize birlikte bu konu üzerinde açık olmanız gerekmektedir. Gerçek yanıt hayır ise, sadece işi elde etmek için evet demeyiniz. Bu, sonradan kariyerinizde birçok sorun yaratabilmektedir. Bu noktada dürüst olunuz ve kendinizi gelecek kaygısından kurtarınız.

37. Şirketin çıkarlarını sizinkilerin önüne koymak için istekli misiniz?

Bu, doğrudan bağlılık ve adama sorusudur. Derin ahlaki ve felsefi imalar hakkında endişe etmeyiniz. Sadece evet deyiniz.

38. Yönetim çeşidinizi açıklayınız.

Etiketlerden kaçınınız. İlerleyici, satıcı veya uzlaşmacı gibi bazı yaygın etiketlerin dinlediğiniz yönetim uzmanına bağlı olarak birçok anlamı veya tanımlaması olabilmektedir. Durumsal çeşit güvenlidir, çünkü her şeye uyan tek bir ölçü yerine, duruma göre idarede bulunacağınızı belirtmektedir.

39. İşteki hatalarınızdan neler öğrendiniz?

Burada bir şeyler üretmek zorundasınız, aksi takdirde güvenilirliğinizi kısıtlarsınız. Sonucundan olumlu bir ders alınmış, ufak ve iyi niyetli bir hata yaratınız. Bir projedeki meslektaşlardan çok önde gitmeniz ve böylece kendinizi koordinasyonun dışına atmanız buna güzel bir örnektir.

40. Herhangi bir kör noktanız var mıdır?

Aldatıcı soru. Kör noktanız olduğunu biliyorsanız, onlar artık kör nokta değillerdir. Herhangi bir kişisel mevzu alanını açığa çıkarmayınız. Kör noktalarınızla ilgili araştırmayı onların yapmasına izin veriniz. Onlara siz teslim etmeyiniz.

41. Bu iş için birisini işe alıyor olsanız, ne arardınız?

Gerekli olan ve sizde bulunan özellikleri belirmekte dikkatli olunuz.

42. Bu pozisyon için gerekenden fazla nitelikli olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Niteliklerinize bakmaksızın, pozisyon için oldukça nitelikli olduğunuzu belirtiniz.

43. Deneyim eksikliğinizi telafi etmek için nasıl teklifte bulunursunuz?

Öncelikle, görüşmeyi yapanın bilmediği bir deneyiminiz varsa, onun bahsini açınız: Sonra, (doğruysa) çalışkan,  çabuk öğrenen kimse olduğunuzu belirtiniz.

44. Bir patronda hangi özellikleri ararsınız?

Özgün ve olumlu olunuz. Sakıncasız özellikler, bilgili, mizah anlayışına sahip, adil, astlarına karşı bağlı ve yüksek standart sahibi özellikleridir. Tüm patronlar bu özellikleri taşıdıklarını düşünmektedir.

45. Başkaları arasındaki bir tartışmayı çözmede yardımcı olduğunuz bir anı anlatınız.

Belirli bir olayı ele alınız. Çözdüğünüz tartışma üzerinde değil, sorunu çözmedeki tekniğiniz üzerinde yoğunlaşın.

46. Bir proje üzerinde çalışan bir takımda hangi pozisyonu tercih edersiniz?

Dürüst olunuz. Farklı rollerde rahatsanız, bunu belirtiniz.

47. İş ahlakınızı açıklayınız.

Kuruluşa katkıları vurgulayınız. İşin yapılması için kararlılık, çalışkanlık ve işinizi sevmek gibi şeyler iyi bir örnektir.

48. En büyük mesleki hayal kırıklığınız ne olmuştur?

Sizin kontrolünüzün ötesinde bir şeye değindiğinizden emin olunuz. Kabullenme ve olumlu duygular gösteriniz.

49. İşte yaşadığınız en büyük eğlenceyi anlatınız.

Kuruluş için bir şeyi başarmaktan duyulan hazın  getirdiği eğlenceden bahsediniz.

50. Benim için sorularınız var mıdır?

Her zaman hazırlanmış sorular bulundurunuz. Kuruluş için fayda sağlayacağınız yerlerde hazırlanmış sorular iyidir. Ne kadar yakın zamanda üretken olacağım ve ne çeşit projelerde yardımcı olabileceğim gibi sorular sorabileceğiniz sorulara örnektir.

İlginizi Çekebilir

Doğru İşe Alım

İşe Alımdan Önce Aşağıdakileri Göz Önünde Bulundurmak İsteyebilirsiniz: Gerekli iş fonksiyonlarını gözden geçiriniz.

Devamını Oku

Microsoft İş Görüşmesi

Sorular hangi dil neden ile başladı her şeye maydanoz olunca dil konusunda CV kabarıyor.

Devamını Oku

Denetimsel Görüşme Soruları

Geçmişte kişileri denetlediniz.Denetlediğiniz insanların ünvanları neydi ve ne çeşit bir denetim sağladınız?

Devamını Oku