Görüşme Şekilleri

  • December 25, 2008

Görüşmeler bir çok değişik şekilde yapılabilir.Görüşme yaptığınız kişiler genellikle eğitilmiş profesyonellerdir. Bu kişilerden bazıları kibar ve cesaret vericiyken,bazıları ise kaba ve ön yargılıdır.

Görüşme yapacağınız kişinin kişiliğine,tercihlerine ve eğitimine bağlı olan bir çok görüşme çeşidi vardır. Genellikle,görüşmelerin ilk boyutu eleme görüşmeleridir. Bu görüşmeler genelde (her zaman değil) sizi yüreklendiren kişilerle yapılır.Görüşme yaptığınız bu kişiler,oldukça iyi hazırlanmış bir dizi soruyu izlemeleri için eğitilmiştir.

TELEFON: Başvurduğunuz andan itibaren telefon görüşmesine hazır olun. Şirket sizinle görüşmeye geçtiği ilk anda niteliğinizi değerlendirmek için soru soracaktır. Başvurduğunuz şirketle birlikte, başvurduğunuz pozisyonun ve diğer gerekli bilgilerin listesini yanınızda bulundurunuz. Sizi görmemeleri bir meydan okumadır ama aynı zaman da bu sizin için faydalıdır, notlarınızı kullanın.

GRUP: Bazı işverenler aynı anda bir çok adayla görüşecektir ya da görüşme sürecinde kendinizi diğer adaylarla sosyal bir ortamda bulabilirsiniz. İşverenin her zaman sizi değerlendirme altına aldığını aklınızdan çıkarmayın. Bu tip görüşmelerde takım oyuncusu gibi görünmek en akılcı davranıştır.

JÜRİ HEYETİ: Yöneticilerden,eğitimli profesyonellerden ve şirket çalışanlarından oluşan bir grubun karşısına çıkacağınız görüşme şeklidir. Aynı anda 2-10 kişiyle görüşebilirsiniz. Jürideki herkesle göz teması kurduğunuza emin olun. Size bir soru sorulduğu zaman, soran kişiyle %50 diğerleriyle %50 göz teması kurmanız önemlidir.

BİRE BİR: Bu geleneksel bir görüşme şeklidir. İyi bir göz kontağı kurduğunuza emin olun ve görüşmecinin tarzına uymaya çalışın. Eğer ciddiyseler ve gülmüyorlarsa görüşme sırasında espritüel olmak hiç de  iyi bir fikir değildir.

YERİNDE: İşverenin çalışma yerine görüşmeye gittiğinizde her an hazır olmalısınız. Resepsiyondan park yerine kadar gördüğünüz herkese iyi görünmelisiniz.Bu kişilerin şirketteki pozisyonlarını asla bilemezsiniz. Gidiş yolunuzu planlayın trafikten emin olun. Görüşmeye geç kalmamanız çok ama çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir

Cinsiyet Ayrımı Gözetmeyen İş Değerlendirmesi

“Cinsiyet ayrımı gözetmeyen iş değerlendirmesi” ile kastedilen nedir? Cinsiyet ayrımı gözetmeyen iş değerlendirmesi, göz önünde bulundurulan etkenler ve bu etkenlerin uygulanma biçiminde herhangi bir cinsiyet önyargısının bulunmaması demektir (ne erkek ne de kadın hâkimiyetindeki işleri kayırarak).

Devamını Oku

Büro İşleri ile İlgili Sorular

Öncelik Verme İşlemi Aynı anda birçok şeyle uğraşmak zorunda kaldığınız bir zamanın örneğini veriniz.

Devamını Oku

Ücret Görüşmesi

Yapmanız Gerekenler: ”Ne kadar kazanmak istersiniz?” şeklinde bir soruyla karşılaşırsanız,olumlu fakat kesin değer belirtmeden cevaplayın.

Devamını Oku