Görüşme Günü

  • December 6, 2008

Görüşmeye Belge Getirin

Hemen hemen her görüşme için,önemli belgelerin kopyalarına sahip olmanız akıllıca olacaktır.Bu belgeler özgeçmiş, transkript, referanslar, evrak dosyası, iş örneği ve önceki işverenlerden alınan performans değerlendirmeleri (eğer varsa) olabilir. Kopyaları mülakatı yapanlara bırakabileceğinizden emin olmalısınız, çünkü mülakat esnasında onları okumak için yeterli zamanı çoğunlukla bulamazlar. Ayrıca, yanınızda not defteri ve kalem bulundurmanız doğru olacaktır.

Görüşme Bölümleri

Çoğu görüşme dört ana bölüme ayrılabilmektedir: giriş, işverenin kendisini beğendirmesi, adayın kendisini beğendirmesi ve kapanış.

“Giriş” süresince, işveren, anlamlı bir görüşmenin oluşabilmesi için görüşmeın ilk birkaç dakikasını rahat, dostane bir ortam yaratmak için kullanacaktır. Hava durumu, spor veya önemli haber hikâyeleri, vb. gibi karşılıklı bir konuşma başlığı normal olarak takip edecektir.

“İşverenin kendisini beğendirme”, kurumsal yapı, ürünler veya hizmetler, coğrafik konum(lar), üzerinde düşünülen pozisyon hakkında özellikler, maaş (genellikle bir başlangıç görüşmesinde değinilmez), yararlar, vb. öğeleri kapsayacaktır.

“Adayın kendisini beğendirme”, hedefleriniz ve nitelikleriniz hakkındaki soruları yanıtlamak ve iletişim becerilerinizi göstermek için geçirilen zamandır.

“Kapanış” esnasında, iki taraf da diğerine olan ilgi seviyelerini belirtmelidir ve atılacak sonraki adımların neler olduğunu anlamalıdır.

Kayıt Günlüğü 

Tüm iş arama aktivitelerinizin mevcut kayıtlarını muhafaza etmeniz önemlidir. Her takip aramasına veya mektubuna ait kaydı güncelleyerek, başvurduğunuz her kurum hakkındaki tüm iletişim ve adres bilgilerini kayıt etmeniz size büyük kolaylıklar getirecektir. Bu kayıtlar her iş fırsatının mevcut durumu hakkında hatırlatmada bulunma konusunda oldukça başarılıdır.

Görüşme Ahlâkı

  • Sadece samimi olarak bir pozisyon ile ilgili olduğunuzda işverenle görüşünüz.
  • İlgi alanlarınız ve nitelikleriniz hakkında kesin bilgiler sağlayınız. Bir özgeçmişte veya bir görüşmede, mezuniyet derecesi ortalaması (GPA), akademik branş, tamamlanan sınıf çalışması veya ders programı dışı aktiviteleri gibi verilerin asla üzerinde oynamayınız.
  • Görüşmeye katılamayacağınızı,şirketin insan kaynakları birimine en az 24 saat öncesinden bildiriniz.
  • Görüşmeler için gelen davetiyeleri kabul ettiğinizi veya reddettiğinizi hemen bildiriniz.
  • Bir görüşmeyi ertelemek veya iptal etmek zorundaysanız, işverenlere önceden haber veriniz.

İlginizi Çekebilir

Yönetimsel Yetenekleri Belirlemek Adına Sorulabilecek Sorular

Masanızın üstünü tarif ediniz. Bir projeyi zamanında tamamlama konusunda başarısız olduğunuz son zamanı anlatınız.

Devamını Oku

En iyi teknoloji şirketlerinin en iyi çalışanları bulma sırları

Sarah Cooper , Medium"da yayınladığı yazısında Google, Facebook, Apple, Amazon gibi şirketlerin en çok başvurduğu 10 işe alım stratejilerini nedenleriyle anlatmış.

Devamını Oku

Vestel İş Görüşmesi

Bende Vestel ile iş görüşmesi yapmış mağdurlardanım…. Ben hayatımda böyle bir ızdırap görmedim…

Devamını Oku