Finansal Hizmetler Sektörü için Mülakat İpuçları

  • December 6, 2008

Mülakattan Önce

İşletme Yüksek Lisansı Sahipleriyle Yarıştığınızı Unutmayınız

Çoğu zaman bir pozisyonu elde etmek için işletme yüksek lisansı sahipleri ile yarışmak zorunda kalabilirsiniz.İşletme yüksek lisansı olan çoğu öğrencinin aynı zamanda birkaç yıllık iş deneyimine sahip olduğunu unutmamak gerekir. İş deneyiminiz yoksa, bu dezavantajı telafi etmek için hangi niteliklere sahip olduğunuzu dikkatlice düşünmelisiniz. Bu nitelik, belirli bir ülke hakkında bilgi, yabancı bir dilde (veya dillerde) akıcılık veya çok iyi bir yaz stajı olabilir.

Zamanınızı Planlayınız

Bir iş araştırması yapmak için gerekli olan zaman yükümlülüğü oldukça fazladır.Zamanızı doğru planlayınız.Yaklaşık 100 mülakata girmek zorunda kalabileceğiniz bir iş görüşmesi periyoduna göre kendinizi ayarlamanız uygun olur.Başlangıçta bu rakam çok fazla gibi görünse de,meydana geldiği bir çok örnek vardır.Hatta tek bir şirket için kırk tane mülakata girilen örnekler bile mevcuttur.İş araştırması periyodu içerisinde birçok yolculuk yapmanız gerekebilir. Bu, hazır olmanız gereken bir çeşit zaman yükümlülüğüdür.

Bir Mülakatı Elde Etmek

Mülakatları elde etmek için özgeçmişleri göndermek yeterli değildir. İş arama sürecinde aktif olmanız ve kendi yolunuzu bulmanız gerekmektedir. Mülakatlar yalnızca gökten düşmez, siz elde etmelisinizdir.

Bazen 30’dan fazla özgeçmiş göndereceksiniz ve hiçbir cevap alamayacaksınız. Şirket sunumlarına ve kariyer etkinliklerine sürekli giderek bir mülakat elde etmeye çalışınız.

Birçok üniversitede yapılan kariyer günleri etkinliklerine katılmak mülakat elde etmek adına önemli bir adımdır.Orada yapılan şirket sunumlarına katılmanız, oradaki temsilcilere belirli ilgi alanlarınızı anlatmanız bu süreçte kilit rol oynar. Erken gidiniz ve temsilcilerle onlar sunum yapmadan önce konuşunuz.Çoğu kez sunum sonrasına göre daha fazla zamanları olmaktadır. Genellikle, şirketteki doğru kişiyle temasa geçmenizi sağlayabilmektedirler. Bazen, cevap vermelerinden önce çoğu kez aramak ve elektronik posta göndermek zorunda kalabilirsiniz. Bir mülakat elde edilmek için ondan fazla sunuma gitmeye hazırlıklı olmalısınız.

Mülakat Esnasında

En Azından Odaklanmış Olarak Göründüğünüzden Emin Olunuz.

Aldığınız derslerden neler öğrendiğinizi ve onların daha büyük resme (geçmişiniz, bugününüz ve geleceğiniz) nasıl uyduğunu açıkladığınızdan emin olunuz. İşi kesin olarak isteyip istemediğinizden emin olmadığınızdan kuşkulanmalarına fırsat vermeyiniz.

Teknik Soruları Kaçırma Şansınız Yoktur

Çalışmak istediğiniz pozisyon için girdiğiniz mülakatta kanıtlamanız gereken en önemli şey yeterli bilgiye sahip olduğunuzdur.Çok büyük bir olasılıkla teknik sorularla karşılaşacaksınız. Bu sorular için hazırlıklı olmanız gerekmektedir, çünkü bu soruları cevaplayamamak sizi reddetmeleri için iyi bir neden olacaktır.

Mülakattan Sonra

Mülakatlarınızı Bir Sonraki için Bilgi Edinmek Amacıyla Kullanınız

Mülakatlardan elde edebildiğiniz kadar bilgi edinme bakın. Hiçbir zaman aynı hataları tekrarlamamaya özen gösterin.

Sık sık kendinize,mülakatlarda karşılaştığınız sorulara benzer sorular sorun. Örneğin, “Neden ABC Şirketi için çalışmak istiyorsunuz?”. Böylelikle daha sonra böyle bir soruyla karşılaştığınızda,neler söyliyebileceğini konusunda bazı ipuçları elde edebilirsiniz.“ABC Şirketi hakkında hoşunuza giden şey nedir?”. “Japon ekonomisi hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorular en sık sorulan sorulardandır.Mülakatın sonunda mülakatı yapan kişinin fikrini sormayı unutmayın. Böylece, daha fazla mülakattan geçtikçe,cevabınız daha iyi bir hâl alır.

Son olarak, bir durumu çözmekte veya belirli bir soruyu yanıtlamakta zorlandığınız bir mülakat sonrası,mülakatı yapanlara ne çeşit bir yanıt beklediklerini sormanız kendiniz geliştirmeniz adına oldukça önemlidir.Bu soruları sorarak, aynı hatayı asla ikinci kez yapmayacağınızı unutmamalısınız.

İlginizi Çekebilir

Görüşmelerde Karşılaşılan En Genel 50 Soru

Görüşmenin başladığı dakika sorular başlamaktadır ve ayrıcalıklı bir aday olduğunuzu göstermek için sadece tipik soruları değil, aynı zamanda beklenmeyen soruları da cevaplamak için hazırlıklı olmanız gerekmektedir.

Devamını Oku

Görüşmeye Başlamak için En Uygun Sorular

Hangi beş sıfat sizi en iyi şekilde tanımlamaktadır? Bu pozisyon için neden sizi düşünmeliyim?

Devamını Oku

Sorun Çözme / Karar Verme Soruları

Çözmek zorunda olduğunuz en zor sorunu açıklayınız. Durum neydi ve siz ne yaptınız?

Devamını Oku