Çözümsel Düşünme Şeklini Ölçen İş Görüşmeleri

  • December 25, 2008

Bir danışmanlık şirketiyle görüşme yapıyorsanız,çözümsel düşünme kabiliyetinizi ölçen bir soruyla karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir. Kulağa saçma gelmekle birlikte,bu görüşme şekli önemli bir prestij savaşıdır. Bu tür iş görüşmeleri, aday ile iş görüşmesi yapan arasında daha çok iki yollu bir iletişimi gerektirmektedir.

Zorunlu olarak “doğru” yanıtı aramamaktadırlar, tersine sağ duyu, yaratıcılık ve sorun çözme becerilerini görmek istemektedirler.

Soru:

Bir Boeing 747 içine kaç tane fasulye şeklinde şeker sığdırabilirsiniz?

Olası Cevap:

Uçağın içinde koltuklar bulunmakta mıdır? Çünkü kaç tane sığdırabileceğimi etkileyecektir. Ayrıca bu bilgiye ne zaman ihtiyacım olacak ve bunu ne için kullanacağız? Şekerin boyutu nedir? Daha fazla yerleştirmek için şekerleri öğütebilir miyim veya eritebilir miyim? Daha fazla yerleştirmek ister miyiz? Uçak havalanıp iniş yapmak zorunda mıdır? Benzin depolarını doldurabilir miyim? Vb.

Soru:

Bir rögar kapağı neden yuvarlaktır?

Olası Cevap:

Çünkü yuvarlak bir deliği kaplamaktadır ve en etkili malzeme kullanım şeklidir. Ayrıca, yuvarlak bir kapak, kapladığı yuvarlak deliğin içine düşemez.

Üzerinde çalıştıkları mevcut bir durumla ilgili olan bir soruyla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Varsayımsal iş görüşmesinde kullanılan sorun çözme yöntemleri bu tür iş görüşmeleri için de biçilmil kaftandır. Sorun çözmedeki adımlar:

  1. İlgili bilgiyi toplayınız.
  2. Bilginizi değerlendiriniz.
  3. Bilgiyi önceliklendiriniz.
  4. Olası çözümleri teklif ediniz ve tartışınız.
  5. Çözümünüzü seçiniz ve teklif ediniz.
  6. Çözümünüzün etkinliğini nasıl değerlendirirdiniz, bunu tartışınız.

İlginizi Çekebilir

İş Görüşmesi Rehberi

İŞ ARAYANLAR İÇİN Herhangi bir iş görüşmesini başarıyla tamamlamak, birçok parçanın doğru şekilde bir araya gelmesiyle mümkün olur.

Devamını Oku
Yeni Mezunlara Sorabileceğiniz Sorular

Yeni Mezunlara Sorabileceğiniz Sorular

Ders programı dışında hangi aktivitelerde bulundunuz? En fazla hoşunuza giden aktiviteler nelerdi?

Devamını Oku

Bir Görüşmede Kaçınılacak 25 Şey

Yetersiz kişisel görünüm İlgi ve istek eksikliği; pasif ve kayıtsız kalmak Para konusunu aşırı vurgulamak Geçmiş iş vereni eleştirmek Görüşme yapan kimseyle zayıf göz teması Görüşmeye gecikmek Görüşme yapanın ayırdığı zamanı için teşekkür etmekte başarısızlık İş ile ilgili soru sormamak Taşınmak konusunda isteksizlik Soruya verilecek belirsiz cevap Küstah, saldırgan, “çok bilmiş” kompleksiyle kibirli olmak Kendinizi açık şekilde ifade etmekte yetersizlik; zayıf ses tonu, zayıf diksiyon, zayıf dilbilgisi Kariyerle ilgili planlama eksikliği, amaç veya hedeflerin bulunmaması Güven ve duruş eksikliği, telaşlı ve huzursuz olmak Aktivitelere katılmakta başarısızlık Zamanından önce çok fazla şey ümit etmek Bahane bulmak, kayıtlı olan sakıncalı etkenler hakkında belirsiz anlatımda bulunmak İncelik eksikliği Nezaket eksikliği, kaba olmak Enerji eksikliği Olgunluk eksikliği İtinasız başvuru formu Şirkete veya sektöre yönelik ilgisizlik Alaycı olmak Anlayışsız olmak, güçlü önyargılar barındırmak

Devamını Oku