Akademik Bir İş İçin Görüşme Soruları

  • December 11, 2008

1. Akademik olarak yaptığınız araştırmalarınızı açıklayınız. (Uzmanlar ve uzman olmayanlar için,kısa ve uzun versiyonları bulunan başarılı bir tam çalışmanız olsun)

  • Ne tür dinleyicilere konuşma yapıyorsunuz, alanınızdaki diğer yeni kitaplar veya eğitmenler kimlerdir ve çalışmanız onlarınkiyle nasıl kıyaslanmaktadır?
  • Başka şekilde ifade edilmiş şekliyle:”Alanınızda gelinen son nokta nedir ve çalışmanız bunu nasıl genişletmektedir?”. (Rakiplerinizin değil, kendi ifadelerinize göre bu soruyu cevaplayanız.)
  • Yayımlanması için tezinizi düzeltme konusunda nasıl hareket edersiniz? (Buna hem genel hem de belirli yollardan cevap verebilmeye çalışınız.) Bu soru dolaylı yoldan  ilgili bir yayımcınız olup olmadığını ve sözü geçen yayımcıyla olan anlaşmada nerede durmakta olduğunuzu sormaktadır. Ayrıca bu soruyla şunu da ima edebilirler: Tezinizde bazı önemli eksikliklerinizin olduğunu düşünüyoruz, ancak hoşumuza giden yönleriniz oldukça fazla,bu yüzden düşündüğümüz bu eksiklikleri telafi etme şansını size veriyoruz.
  • Ne söylediğiniz çok ilgi çekicidir, ancak alanınızda işe yaramamaktadır, bazen (sıfat seçiniz) anlaşılması zor, garip, (ve post modern ise) saçma üzerinde sınırlandırmaya yöneliniz. Araştırmanızın daha geniş kapsamlı önemi nedir? Tarihi anlayışımızı, edebi bilgimizi, insanlık ufuklarımızı nasıl genişletmektedir? Bunun haklı ve önemli bir soru olduğunu unutmayınız – karşılaşabileceğiniz en zor soru olabilmektedir.
  • Genellikle alanınız dışındaki birisi tarafından sorulmakla beraber meslekten olmayan eğitimli birisine çalışmanızın değerini açıklayabilir misiniz?Araştırmanızdaki kısıtlamaları yakalamak için sorulmaktadır. Özellikle böylesi bir kabulü bundan sonra araştırmanızda ne yönde ilerlemeyi amaçladığınızı belirtmek için kullanabilirseniz, bu kısıtlamaları belirtmekten çekinmeyiniz.

2.  ……….. nasıl öğretirdiniz?

  • Alanınızdaki temel hizmet derslerini
  • Öğretebileceğinizi söylediğiniz özgeçmişinizde bulunan derslerden herhangi birini
  • Diğer kişisel tercihleriniz olursa, başka hangi dersleri öğretmek isterdiniz? Bunları nasıl öğretirdiniz?(Birçok komite hangi belirli kitapları kullanacağınızı bilmek isteyecektir?Bu, çoktan hazırlanmış bir derse sahip olup olmadığınızı anlamanın dolaylı bir yolu olabilmektedir.
  • Kuruluşun ihtiyaçlarını kavradıktan sonra birçok ders hakkında konuşmak için hazırlıklı olunuz.
  • Bölümün neye ihtiyacı olduğunu tahmin etmek için çalışmada bulununuz.
  • Yenilikçi bir ders hakkında veya bölümün yürütebileceğini düşündüğünüz iki ders hakkında ayrıntılarla konuşmaya hazırlanınız.
  • X dersini ele alınız. Siz öğreteceğiniz için, ders hangi üç amacı karşılayacaktır? Öğrenciler dersinizi tamamladığınızda, kalıcı değer olarak neler öğrenmiş olacaktır?

3. Araştırmanızın öğretiminize nasıl bir etkisini olduğunu anlatınız. Araştırmanızdaki bakış açılarını lisans seviyesindeki derslerinize hangi yollarla yansıtabilmektesiniz?

4. Prestijli bir üniversitesi’nde yaptığınız dereceye rağmen küçük bir üniversitede çalışmak istemenizi (veya hatta nasıl çalışacağınızı) sağlayan şeyin ne olduğunu düşünmektesiniz?

  • Üniversiteye bağlı olarak, bu bir veya iki soru olabilmektedir:
  • Kendini adamış bir öğretmen misiniz, tüm fakülte üyelerinden istediğimiz kişisel ilgiyi ve zamanı öğrencilerinize verecek misiniz?
  • Üniversitemizde, öğretim birinci önceliğimizdir. Öğretmeyi seviyor musunuz? Bu koşullar altında ayakta kalır mısınız (ve gelişir misiniz)?
  • Bu tür bir ortamda öğreterek veya öğrenerek nasıl bir deneyim elde etmektesiniz?

5. Burası görev süresi için çok yüksek standartlara sahip bir “ya yayımla ya da yok ol” kuruluşudur – burada görev sürenizi elde edeceğinizi size düşündüren şey nedir? (bir sonraki soruya bakınız).

6. Araştırma programınızı anlatınız. Şu anda ne üzerinde çalışıyorsunuz? (doktora çalışmanızı tamamladığınıza göre) İleride neye bakmayı planlıyorsunuz?

  • Doktora araştırmanızdan farklı bir başlığı gösteren hazır bir belgeye veya bir konuşmaya sahip olmanız, araştırma becerinizi kanıtlamaktadır.

7. Neden özellikle isimsiz üniversite öğretimde bulunmak istiyorsunuz? Bölümümüze katkı sağlamada kendinizi nasıl görüyorsunuz?

  • (Aslında bu soruya verilecek gerçek cevap “çünkü işe ihtiyacım var” cevabıdır) Ancak iyi düşünülmemiş bir cevabı veriyorken yakalanmamaya çalışınız. Hazırlıksızsanız, yanıtlaması zor bir sorudur. Çalışmanızı yaptığınızdan emin olunuz.
  • Akademik olmayan veya akademik dışı hangi aktivitelerde bulunmak ve yardımcı olmak isterdiniz?

8. Bağlantılarınız var mıdır? (Özel bir sempozyum veya ufak bir konferans düzenliyor olsanız, hangi akademisyenleri çağırmak için telefonla arardınız?)

9. Sadece kadınlar için: Kocanız başka bir ilde işe başlamanız hakkında ne düşünmektedir?

  • Ne kadar uzun kalmayı planlıyorsunuz (gerçekten planlıyor musunuz)? Doğru cevap “görev süremin dolmasına kadar” olacaktır. Bugünlerde, bundan daha uzun bir bağlılığı beklememektedir.
  • Ayrı kalmakla nasıl başa çıkacaksınız? (Kocanızın evinin bulunduğu yerden çok İsimsiz Üniversitede kalmayı planladığınızı temin etmek için sorulmaktadır. En son işe alınan bayan bunu yaptı ve işe yaramadı; hiçbir zaman ortalıkta yoktu.)
  • Doğrudan sormadan, çocuğunuzun olup olmadığını belirlemeye çalışabilmektedirler.
  • Evliliğinizi nasıl idare edebileceğiniz konusunda bir strateji önerebilirsiniz (daha önceden bunu yaptık – büyük bir sorun değil; kocam daha fazla pazarlanabilir bir kariyere sahiptir ve sizin güzel bölgenize beni takip etmek için can atmaktadır; sizi ilgilendirmemektedir).
  • Açıkça evli değilseniz (heteroseksüel veya eşcinselseniz), komiteler bu çeşit sorularla sizi sıkmayacaktır. Sonradan bu durumun onlar için önemli olup olmadığını dile getirmek size kalmaktadır. Örneğin, “Nişanlımın” veya “arkadaşımın” ek bir atanması için herhangi bir fırsat bulunmakta mıdır? Belirleyici bir husus olmadığı sürece, bu görüşü tavsiye etmem. Belirleyici ve istediğiniz iş buysa, o halde her şekilde yerleşke görüşmesi anında bu konuyu açınız.
  • Açık fikirli ve akıllı bir araştırma komitesi, kişisel bir husus olduğunu ancak teklif edilmesi halinde, işi elde etmeninin kararınıza bağlı olduğunu doğrulayarak, bir adaya bu soruyu yöneltebilmektedir.
  • İster erkek ister kadın olunuz, bir araştırma komitesi (sizin özellikle cazip bir aday olarak bulduklarını varsayarak) 1) müşterek tekliflerde kuruluşlarının ilkesini size bildirmek için 2) gerçekçi olarak sizi yerleştirmenin ne kadara mal olacağını görmek için bu tür bilgiyi belirlemeye çalışmaktadır (müşterek bir teklif kabul edeceğiniz tek koşuldur).
  • (7 yıllık evlilikle iş arasında gidip gelmekte sıkışmış birisi olarak, bu sorunu halletmek için öğüt verecek en iyi kişi açıkça ben değilimdir.)
  • Bu tür bir sorguya yanlış bir cevap vermek adaylığınızı yarış dışı bırakacaktır.

10.Üniversitemizin dini misyon olarak nerede bulunduğunu gördünüz. Misyonumuza ve yerleşke ortamımıza katkı sağlamada kendinizi nasıl görüyorsunuz?

  • Teknik olarak, dini üyeliğiniz/inançlarınız hakkında soru sormak hukuka aykırı bir sorgudur. Komiteler az çok bu soru hakkında sizi yönlendirecektir ve konuyu nasıl açtıklarına dair bekledikleri uyum/destek derecesini algılayabilirsiniz.
  • Ayrıca, (geleneksel, muhafazakâr yöntemlerinde tanımlanmış) bir kişinin kuruluşta ve bölgede sayıldığını size söylemek isteyebilmektedirler; uyum sağlamazsanız değerlendirilmeden çekilmenizi isteyebilmektedirler.

İlginizi Çekebilir

Turkcell Akademi: İş Arama Mülakat ve CV Hazırlama Teknikleri

Turkcell Akademi: İş Arama Mülakat ve CV Hazırlama Teknikleri

Uçtan Uca Mülakat İş arama sürecinin en önemli adımı mülakat öncesinde nasıl bir hazırlık yapacağınızı biliyor musunuz?

Devamını Oku

İşverenlerin Bize Anlattıkları

Muhtemel çalışanlarda ne aradıkları sorulduğunda, birçok işveren aşağıdaki özelliklerin tümüne veya çoğuna değinerek cevap vermektedir:

Devamını Oku

Vestel İş Görüşmesi

Bende Vestel ile iş görüşmesi yapmış mağdurlardanım…. Ben hayatımda böyle bir ızdırap görmedim…

Devamını Oku